ההשפעה הפסיכולוגית והתרבותית של הצבעים
לא ניתן להתעלם מההשפעה הפסיכולוגית של כל צבע, שגם לה חלק בבחירת הצבעים לבית. צביעת תקרה בגוון כחול בהיר, הינה דוגמא ליצירת רושם של קלילות, דימוי של תנועת אוויר ולשמים. או צביעת קירות הבית בגווני אדמה פסטליים, שמשרים אווירה רגועה, חמה ומחוברת לאדמה..
לכל הצבעים הסובבים את עולמנו, ישנן השפעות חיוביות בדיוק כמו שליליות על מצב הרוח . אנשים נוטים להגיב לצבעים שונים בדרכים שונות, הדבר משפיע באופן תת מודע, ברמה הרגשית. לצבעים ישנן השפעות שונות על המוח האנושי . ההשפעה תלויה בעיקר באופן בו אתה משתמש בצבעים (ניגודיות של צבעים והרמוניה), התרבות ממנה צמחת גם היא משפיעה פעמים רבות על שילוב הצבעים.:
לבן- טוהר: צבע גלוי ונטול מסתורין.השתקפות כל הצבעים. משדר: אין לנו מה להסתיר. הוא מייצג: טוהר, תמימות..
בפנג שואי הוא מייצג סדר, ארגון, סטריליות. סמל למותרות, כיון שרק עשירים יכולים לשמור על סביבה נטלות רבב. אנרגיה המשלימה לשחור.
מייצג קיום. אנרגיה של ניקיון, רעננות, התחדשות. עודף לבן – עודף סטריליות.בבית הוא מביא אנרגיות של ניקיון, רעננות והתחדשות. עם זאת, הלבן אינו מאפשר מנוחה ואינו מומלץ לשימוש בחדרי שינה של אנשים מבוגרים. בהיותו “אי צבע”, מומלץ שלא להגזים בשימוש בו ולשלבו עם צבעים נוספים.
שחור – עוצמה: באופן הפוך מן הלבן, השחור מייצג צמצום וספיגה, מאחר שהוא סופח הכל אל תוכו. הוא מביא עימו עוצמה, ידע ומסתורין. מתי להשתמש בשחור: כשרוצים להשיג עצמאות; לעורר מסתורין; לשאוב חום; להביע כוח וסולידאריות.
להרחיק: בחללים של ילדים, בחללים מרפאים, כאשר רצויה תקשורת גלויה, באזורי שירות, באזורי קריאה.
לבן ושחור – שילוב של שני ניגודים. קיצוני. נחשב כשילוב “מתכתי”, אך בדומה ללבן, מומלץ שלא להפריז בשימוש בו, מכיוון שעודף ממנו עלול ליצור הרגשת דכדוך.
כחול – שלווה: ההשפעה תלויה מאוד באופן בו משתמשים בצבע .בהיותו צבע המשרה רגיעה, נינוחות, ביטחון ואמון. כחול כהה מתקשר לעושר, אצולה, מעורר רגשות של שלווה. הוא יגרום לך להירגע ומוריד את לחץ הדם. הצבע הכחול מתאים במיוחד לחדרי היין ומעל הכול – לחדר השינה, לקליניקות ולחדרי-טיפולים. עם זאת, אם משתמשים בו ללא אבחנה, הוא יכול לעורר תחושות חזקות של חוסר נוחות ויכול להיות די מדכא.
ירוק – התפתחות: הירוק מייצג את עולם הצומח ואת יסוד העץ, ולכן מביא אנרגיה של צמיחה וגדילה, תנועה, נסיעות ושינויים. מעורר שלוות נפש, רוגע ושקט, יוצר הרמוניה, מרגיע נפשית וגופנית, עוזר לאלו אשר סובלים מדיכאון, חרדה ועצבנות. הוא מתאים במיוחד לחדרי שינה, חדר העבודה וחדר האמבטיה
סגול – רוחניות: מתקשר לאינטואיציה, לעבודה על-חושית, לאידיאליזם ולמסירות.
הוא מתאים בעיקר לחדרי שינה . יוצר אווירה שלווה..
חום – יציבות: הצבע החום הוא צבע הקושר לקרקע, ומייצג אמינות, יציבות ופרקטיות.
ורוד – אהבה: צבע חם ומרגיע (תלוי בגוון), מייצג רגישות, רומנטיקה ושמחה. משחרר מתח.
צהוב – אינטלקט: מייצג חוכמה, בהירות מנטלית וסובלנות. בבית יתאים הצהוב בייחוד למטבח ולפינת האוכל אך לא לחדר השינה. בהיותו צבע של עבודה אינטלקטואלית ושל קבלת החלטות הוא יתאים בהחלט לחדרי עבודה ולמשרדים. יותר מידי צהוב ויותר מידי צהוב בהיר גורמים לאנשים להיות חסרי מנוחה.
כתום – ריגוש: הכתום הוא צבע המעודד חיוניות ושמחת חיים, ביטוי עצמי והתלהבות, ומתאים להשתמש בו במקומות שבהם בני אדם נפגשים, למשל בפינת האוכל ובסלון. מאחר שהוא צבע המעורר אנרגיות מיניות, ניתן לשלבו בחדר השינה כצבע דגש, אולם לעשות בו שימוש זהיר ומתון. בשימוש מופרז עלול לגרום לחוסר מנוחה כמו הצבע הצהוב
אדום – חיים: מעורר את פעילות גלי המוח, מגביר את קצב הלב, הנשימה ולחץ הדם ומגרה את המוח. כמו כן, קשור לערנות, חיוניות והתלהבות. יותר מידי אדום יגרום לך להיות תוקפני. אדום כהה מעורר תחושות של עושר ויראת כבוד. לגוון הבהיר יותר ישנה “”קונוטציה של אהבה””.אדום הוא גם צבעו של הדם, ולכן מייצג אצל הסינים חיים ומזל טוב. שימוש רב באדום יתאים רק לעיצוב עסקים, וגם אז לא לכל סוג של עסק. בבית מומלץ להשתמש בו רק כ”צבע דגש” לצבעים אחרים. בחדר השינה עדיף להימנע במידת האפשר מאדום “טהור”, ולהעדיף עליו ורוד וארגמן.
סגול-ארגמן :סגול-ארגמן הוא צבע נוסף המעורר רושם של עושר ויראת כבוד. הוא יכול לעורר תחושות רכות ורומנטיות ; מרגיע וגורם לשלווה. מהצד השני של המטבע, הצבע הסגול יכול לגרום לאי יציבות ואי נוחות, כפי שכמה מדינות מייחסים את הצבע למוות.
אפור – איפוק: האפור אינו צבע אהוד בפנג שואי, משום שהוא מאט וממתן פעילות עד כדי פחד ודיכאון. עם זאת, מומלץ להשתמש בו במקומות שבהם יש “לרכך” את האנרגיות, או במקומות שבהם חשובים המיתון והאיפוק. זה עושה אתו מתאים בעיקר לעסקים ולסיטואציות פורמליות.
צבע הכסף : הינו וריאציה של אפור.